Zašto zije...,zije...,zijevamo - mriza zivota - Blog.hr

subota, 07.03.2015.

Zašto zije...,zije...,zijevamo



Ako si ikada kasno navečer osjetio neodoljivu pospanost,ili ti je bilo strašno dosadno iz bilo kojeg razloga,onda znaš što znači zijevanje.O zijevanju se ne zna baš puno,ali je sigurno da su sva ljudska bića sposobna zijevati pa čak i nerođene bebe u maminu tobolcu Ustvari,ne zijevaju samo ljudi;promatraj mačku,ili psa dok se spremaju za spavanje-i vjerojatno ćeš ih uhvatiti kako zijevaju ( širom otvore njuškicu i jezik im ispadne van).


Zašto zapravo zijevamo?

To još nitko nije uspio objasniti!

Mnogi su se trudili,ali nitko nije mogao dokazati da je baš njegova pretpostavka 100 posto točna.Tako danas imamo puno teorija o tome zašto postoji jedna tako smiješna pojava kao što je zijevanje.


Evo nekoliko različitih teorija,a ti izaberi onu koja ti se najviše sviđa:

Teorija 1.

Kada smo umorni,ili nam je jako dosadno,jednostavno ne dišemo tako duboko kao inače.Tako tijelo dobija premalo kisika.Međutim u procesu zijevanja u krv stiže više kisika,a i više ugljičnog dioksida oslobađa se iz krvi.Dakle;zijevanje je nesvjestan refleks (nešto na što ne možemo utjecati svojom voljom) na manjak kisika koji nam pomaže da kontroliramo nivo kisika i ugljičnog dioksida u krvi...

Zvuči logično?

Da,ali neka istraživanja su pokazala da udisanje više kisika ne smanjuje zijevanje,kao što ni udisanje više ugljičnog dioksida ne pojačava zijevanje!Tako da ovo objašnjenje možda i nije točno...


Teorija 2.

Zijevanje rasteže pluća i plućno tkivo.To je rastezanje možda način da se ubrza rad srca,da razgibamo mišiće i zglobove i razbudimo se.


Teorija 3.

Zijevanje je zaštitni refleks koji služi da bi se u plućima preraspodijelila tvar po imenu surfaktant ( nalik je ulju,vlaži pluća iznutra i spriječava njihovo kolabriranje).Po ovoj teoriji,ako ne zijevamo,sve teže i teže ćemo moći duboko udahnuti i na kraju....To ne završava baš dobro.Srećom,svi zijevamo-barem tu i tamo!

Inače,izgleda da je zijevanje zarazno.Ako zijevneš u društvu,vjerojatno ćeš primijetiti da još nekoliko ljudi počinje zijevati.Čak i pomisao na zijevanje može te natjerati da zijevneš!

Koliko puta si zijevnuo čitajući ovaj zijevoplov?!:-)))

















03:15 | Komentari 10 | Print | ^ | On/Off |

<< Arhiva >>